Europa Izdvojeno Spicy

Pesto alla Genovese – biti u svijetu bosiljka

25 min

Iako češće koristim suhe začine, svježe začinsko bilje mi je posebno drago prilikom pripreme hrane. Okus svježeg ružmarina, timijana ili bosiljka ne može se mjeriti sa sušenim verzijama. Pogotovo kada je ljeto u pitanju jer ta svježina nevjerojatno godi i tjera vrućinu. A mogućnosti svježeg bilja su nevjerojatne. Od salata, preko klasika na žlicu kao što je Boeuf Bourguignon, Osso Bucco pa do aromatiziranja pečenja i povrća te koktela. Igre bez granica.

Prošli tjedan su me Darko i Green friends iznenadili predivnim paketom svježeg bosiljka. Dio sam odlučio posaditi u zagorju, dio u tegle doma, a dio odmah iskoristi. Iako se s bosiljkom može napraviti svašta, nekako sama pomisao na tu biljku mene osobno najviše vuče na pesto.


Riječ „pesto“ dolazi od tal. pestare što znači gnječiti, a u širem značenju gnječiti u mužaru možemo svašta. Naravno, u mislima nam je odmah onaj zeleni Pesto alla Genovese koji se već stoljećima Genovi od bosiljka, pinjola, češnjaka, ribanog sira i maslinovog ulja. No pesto možete napraviti i u različitim drugim kombinacijama, a osim bosiljka i pinjola možete koristiti majčinu dušicu, kadulju, mažuran, bademe, orahe pa čak i medvjeđi luk, špinat, kelj i slično.

Ovaj put odlučio sam biti tradicionalan i pripremiti klasični genovski pesto bez puno filozofije. Iako nemam preveliki mužar i puno lakše bi mi bilo sve samo ubaciti u blender, nekako mi se u tome gubila draž pripreme ovog jednostavnog jela te sam odlučio malo po malo tuckati sve sastojke dok ne dobijem koliko-toliko jednoličnu smjesu.

Na kraju sam dobio jednu grubu, rustikalnu verziju pesta koja se odlično prožela s Penne rigate tjesteninom te mi je nakon subotnjeg brutalnog roštilja koji je obuhvaćao hrpetinu mesa, iznimno pasala jedna ovakav ljetni, vege i lagani ručak.

RECEPT
Sastojci:

  • veći svežanj svježeg bosiljka
  • 30 g pinjola
  • 30 g Grana Padana
  • 1 češanj češnjaka
  • malo maslinovog ulja
  • sol
  • Penne rigate

Postupak

  1. Najprije bosiljak tucite u mužaru dok ne dobijete laganu pastu, a potom dodajte pinjole koje ste lagano tostirali na suhoj tavi i usitnite dok se sve ne prožme.
  2. Dodajte zgnječeni češnjak, naribani sir, ulje i sol te izradite sve u glatku pastu.
  3. Tjesteninu skuhajte al dente u posoljenoj vodi, a potom u nju dodajte pesto i sve dobro promiješajte.

Preuzmite recept