Južna Amerika Slajder Spicy

Arepa – venezuelanski street food

S Arepama sam se prvi put susreo gledajući Celebrity izdanje Masterchefa tamo negdje 2016. godine. Tada je u showu nastupao Ricardo Luque, glazbenik i jedan od poznatijih “hrvatskih Venezuelanaca”, a u sklopu jednog od izazova pripremao je upravo ove prekrasne venezuelanske pogačice. Punio ih je tada kuhanom piletinom i umakom Guasacaca (venezuelanska verzija Guacamolea) i meni je ti izgledalo iznimno primamljivo. Odlučio sam ih napraviti, ali sam se sureo s nekoliko problema.

Prvi je svakako bio što tada nisam imao toliko znanje o hrani i kuhanju (ali sam imao veliki entuzijazam za kuhanjem). Drugi je bio to da je 2016. u našim dućanima bila prava rijetkost da se može naći avokado, korijander niti da ne pričam, a pronaći Masa Harina je vjerojatno bilo science fiction. Uredu, u showu ju je Ricardo imao i sigurno se mogla negdje kupiti, ali tada kao student ranijih godina faksa s malim budžetom za kuhanje i nedostatkom informiranosti o specijaliziranim trgovinama, meni je to bilo nedostižno.

No unatoč svim nedaćama, uspio sam nabaviti avokado i korijander i s glatkim brašnom napraviti kakve takve Arepe. Okus je bio ok, pogačice tvrde kao kamen no uspio sam i to je bilo bitno.

Pet godina kasnije, druga priča. Danas niti je problem pronaći avokado, korijander uglavnom nije problem, a Masa Harina može se čak nabaviti i u većim supermarketima. No volim podržati male borce na tržištu tako da sam se zaputio u Vlašku ulicu i nabavio ju u Pekinškoj patki. Preostalo je samo pričekati vikend i baciti se u pripremu Arepa.

Dakle da utvrdimo gradivo još jednom. Arepe su venezuelanske pogačice koje se pripremaju od posebne vrste brašna (Masa Harina) nastale tako što se bijeli ili plavi kukuruz najprije prokuha, a potom samelje na kamenom mlinu. Arepe se mogu puniti na nekoliko načina, a najčešće je to kuhana piletina pomiješana u salatu s avokadom i majonezom. No često se jede i vege varijanta samo sa sirom, ali i mesne verzije punjene trganom junetinom.

Zanimljiva je i činjenica da Arepe korijene vuku još u davna predkolonizacijska vremena kada su različita plemena uzgajala i mljela kukuruz na području današnje Južne Amerike. Predvodnici su svakako bili pripadnici plemena Cumanagoto koji su i dali brašnu nastalom nakon kuhanja i mljevenja kukuruza ime Erepa. Otkrivanjem Južne Amerike od strane Kristofora Kolumba i širenjem kukuruza na zapadne civilizacije od strane kolonizatora, ova se iznimno vrijedna namirnica do današnjeg dana utaborila diljem svijeta.

Arepe su svoj konačni uspon doživjele 1960-ih godina razvojem industrijske proizvodnje Mase Harine na području Venezuele, Kolumbije i Paname. Danas su iznimno popularan street food u kojem uživaju svi, a vrijeme je i da ti napraviš svoju verziju pa slijedi recep. 🙂

RECEPT

Sastojci za Arepe:

 • 175 g Masa Harina
 • 350 ml mlake vode
 • malo soli
 • maslac za pečenje Arepa

Sastojci za salatu od piletine i avokada

 • 300 g pilećih prsa
 • 1 luk
 • 1 češanj češnjaka
 • lovor
 • papar u zrnu
 • 1 avokado
 • 1/2 crvene paprike
 • 1 manji ljubičasti luk
 • 5-6 žlica majoneze
 • svježi korijander
 • sok 1 limete
 • sol

Postupak:

 1. U posudu ulijte vodu, potom dodajte 1/2 čajne žličice soli i promiješajte dok se sol ne otopi. Polako dodajte Masa Harina (brašno od prokuhanog kukuruza), miješajte rukom pritom razbijajući grudice. Potrebno je mijesiti otprilike 3-4 minute dok se sve ne sjedini i prestane se lijepiti za ruku. Dobivenu smjesu ostavite 5 minuta da nabubri, a potom vlažnim rukama oblikujte 4 kuglice. Svaku kuglicu spljoštite u pogačicu debljine otprilike 2-3 cm.
 2. Pogačice pecite na vrućoj tavi u kojoj ste prethodno otopili kocku maslaca. Pecite ih otprilike 4-5 minuta sa svake strane, a potom ih prebacite u pećnicu zagrijanu na 180 ºC i dovršite otprilike 10 minuta.
 3. Za vrijeme dok pripremate pogačice, u lonac stavite luk koji ste prerezali na pola, češanj češnjaka koji ste lagano zgnječili, lovor, papar, 1 čajnu žličicu soli, mali svežanj svježeg korijandera i pileća prsa. Zakuhajte, pritom oberite pjenu koja će se stvoriti te kuhajte otprilike 30 minuta. Kuhanu piletinu izvadite na dasku za rezanje te uz pomoć dvije vilice rastrgajte na trakice.
 4. Piletinu potom pomiješajte s avokadom koji ste očistili i zgnječili vilicom, 1/2 luka koji ste narezali na trakice, paprikom narezanom na male kockice, korijanderom koji ste ugrubo nasjeckali nožem, sokom limete, majonezom, soli i paprom.
 5. Pečene Arepe prerežite do pola, a ako želite unutrašnjost možete izdubiti žličicom. Napunite Arepe salatom od piletine i avokada, po želji natrgajte još malo korijandera i istisnite malo soka od limete.

Recept možete preuzeti ovdje:

Preuzmite recept