Božić Europa Hrvatska Posebne prigode Slajder Spicy Sweety

Vanilin kiflice tete Enke

30 min

Vanilin kiflice pamtim još iz djetinjstva. Mama ih je radila svaki Božić, a ta tradicija nastavila se i danas, osim što u posljednje vrijeme ja povremeno uskočim u izradu umjesto nje. No mamine kiflice nikada nisu bile ni približno dobre kao one koje je radila njena teta Enka. isti recept, a dva totalno različita rezultata. jedne tvrde, a druge prhke i savršene.

Nakon godinja mozganja što mama radi krivo, tajna je napokon bila otkrivena. Iz nekog razloga u maminoj je kuharici u receptu pisalo da treba staviti i jedno jaje, no to je velika greška. Jaje otvrdne kiflice i one izgube svoju magiju jer vanilin kiflice MORAJU biti prhke i tko tvrdi drugačije taj je u velikoj zabludi. Nema boljeg osjećaja od onog kada prhko tijesto stavite u usta, a ono se doslovno rastopi.

Moje su kiflice pečene i ove godine i čekaju božićne filmske klasike i zimske večeri kada ću sjediti ispred televizora uz mirišljavi bor i treperajuće lampice dok u šalicu mlakog mlijeka uranjam ionako mekane kiflice.

RECEPT

Sastojci:

  • 10 dg oraha
  • 7 dg šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • 21 dg maslaca
  • 28 dg glatkog brašna

Postupak:

  1. Od sastojaka zamijesite tijesto i ostavite ga sat vremena u hladnjaku da odstoji.
  2. Oblikujte rukama malu kuglicu, a zatim je između dlana razvucite i oblikujte u obliku roščića.
  3. Tako pripremljene kiflice posložite na masni papir i pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 180 °C.
  4. Nakon što se kiflice ispeku ostavite ih malo da se ohlade te ih zatim oprezno dok su još mlake uvaljajte u šećer u prahu.

Recept možete preuzeti ovdje:

Preuzmite recept