Božić Europa Hrvatska Posebne prigode

Šaran u kukuruznom šlafroku i krumpir salata

Ribolov je još jedna od djelatnosti koja me fascinira i zabavlja. Onaj riječni još nisam imao priliku isprobati, iako bih volio. Stajanje u gumenim čizmama usred rijeke u iščekivanju hoće li neka slatkovodna neman zagristi mamac zvuči kao dobra zabava. Morski je već nešto što sam isprobao. Imao sam tu sreću pa sam na Krku s jednim starim morskim vukom sjedio satima u čamcu u lovu na lignje, a par puta sam i zabacio udicu u daljine, doduše bezuspješno. No nije bitno što se ulovi, bitno je kvalitetno potrošiti vrijeme i uživati u trenutku. Volim ono stajanje na molu dok ljetno sunce lagano zalazi iza obzora, a ja u rukama držim flaks i zurim u plovak čekajući da neki šparić ili knezić zagrize. Onda kad zagrize jedva ga uspiješ zakačiti, a onaj rijetki trenutak kada nešto i uloviš zabilježiš fotićem i pustiš ribicu nazad u život.

Ako me pitate volim li više slatkovodnu ili morsku ribu, vjerojatno ću reći da volim svu ribu. Istina je da jedem znatno više morske (što zbog cijene, što zbog dostupnosti), ali imam iskustva i s riječnom. Šaran na rašljama prava je delicija, a o fišu ste mogli pročitati u jučerašnjem postu. No još je jedna poslastica od riječne ribe, a to je ona pohana.

Šaran u kukuruznom šlafroku

Šaran je kralj slatkih voda. Riječ je o najraširenijoj riječnoj ribi, a ono što ga čini posebnim je svakako činjenica da može narasti i do 20 kg! Ono što posebno voli je rijeka stajaćica i toplina, pa svoje kretanje rijekom čini zavisnim o temperaturi vode. Najbolji šarani su oni od 3-4 kg koji nemaju debele slojeve masnoće. Što se gastronomije tiče, ova se riba priprema na različite načine. Svakako je najukusniji onaj na rašljama, ali ova je riba pogodna i za kuhanje, pirjanje i prženje.

Kako su dobri ljudi iz Panona Mare (PP Orahovica) poslali stvarno veliku količinu ribe, jednostavno mi je bilo žao sve skuhati u fišu, a mama je dala sjajan prijedlog da napravimo šarana pohanog u kukuruznom brašnu i posluženog s krumpir salatom. Ovaj recept nije nikakva nepoznanica. Riba se oduvijek pohala, a na ovaj način uz dodatak slatke mljevene paprike je prava delicija u krajevima Slavonije i Baranje.

RECEPT

Sastojci:

 • šaran
 • kukuruzno brašno
 • slatka mljevena crvena paprika
 • ulje
 • krumpir
 • luk
 • bučino ulje
 • sol i papar

Postupak:

 1. Ribu očistite i narežite na potkove, posolite i uvaljajte u mješavinu kukuruznog brašna i slatke paprike.
 2. Pržite ribu kratko na vrelom ulju, a zatim ocijedite od viška masnoće.
 3. Krumpir skuhajte u kori u posoljenoj vodi, a zatim ga ogulite i narežite na ploškice. Luk narežite na trakice ili kockice i pomiješajte s krumpirom, bučinim uljem, soli i paprom.

Recept možete preuzeti ovdje:

Preuzmite recept