Europa Hrvatska Spicy

Zaljubljeni škampi na buzaru

45 min

Čitajući moje ranije tekstove o morskim plodovima i ribama, mogli ste uočiti kako uvijek ističem da sam njihov ljubitelj. Gradele, rižota, salate, škartoci i drugi različiti oblici pripreme morskih „nemani“ ne rijetko se nalaze na mojem jelovniku. Naravno, s obzirom na (nadam se još vrlo kratko) studentski budžet vrste koje pripremam najčešće su one jeftinije. Upravo zato niti ne čudi činjenica da zadnje četiri godine nisam jeo škampe.

Povratak škampa

Nakon dugog perioda čekanja, škampi su ponovno došli do moje kuhinje. Za to je zaslužna Fisherija – novootvorena prodavaonica ribljih proizvoda na Jarunskoj tržnici koja u svojoj bogatoj ponudi ima što god poželite. U Fisheriji možete pronaći različite vrste škampa, kozica, školjka, riba, lignja…

Kako je nedavno bilo Valentinovo, ekipa iz Fisherije odlučila je napraviti nagradnu igru u kojoj je glavna nagrada bila predivna morska košara napunjena svim sastojcima za idealnu ljubavnu večeru (buzaru). Pakiranje škampa, temeljac od oklopa škampa, dva hlapa, vino, Panna cotta.

Sukob Valentinova i povijesne Dinamove tekme u Europskoj ligi vjerojatno je mnogim parovima ovog 14. veljače uzrokovao velike probleme u dogovaranju večere. Iskoristio sam taj moment i uz humorističan komentar osigurao upravo jednu Fisherijinu košaru za prijateljicu kojoj već duže vrijeme dugujem odlazak u kino i ručak iz svoje kuhinje.

Iako na kraju nismo odradili tu večeru baš na 14. veljače, dogovorili smo ručak par dana kasnije. Hlapove do sada nikada nisam pripremao i jeo, pa sam ih odlučio sačuvati za drugu priliku i neko egzotično jelo koje tek moram istražiti. Zato sa škampima nisam htio pretjerano puno komplicirati, pa sam se odlučio na onu najtradicionalniju verziju – buzaru.

Je li buzara autohtono hrvatsko jelo?

Buzara je jedno od onih jela koja su prisutna na našim prostorima od davnina. Iako korijene vuče još iz razdoblja starog Rima i Bizanta, predaja nalaže kako su buzaru (u današnjem poimanju) počeli pripremati Mlečani. Naravno, stoljetno mletačko vladanje prostorom našeg dijela jadranske obale ostavilo je duboki trag u dalmatinskoj, kvarnerskoj i istarskoj kuhinji. Buzara se tako ustoličila na tim prostorima i vjerojatno možemo reći kako ju danas smatramo autohtonim hrvatskim jelom.

Priprema je doista jednostavna i za nju će vam trebati svega par sastojaka – škampi, luk, češnjak, dobro maslinovo ulje i vino, rajčica, prezli, peršin, sol i  papar. Ono što najviše volim kod buzare je umak ili šug kako bi rekli ljudi s mora. Posebno je to jelo jer u njemu više uživate u ekstrakciji okusa mora sadržanoj u umaku, nego li u samom mesu škampa. Da se razumijemo, meso je nevjerojatno ukusno i daje tu slatkastu notu cijelom jelu, ali umakanje kruha u umak je ipak ona prava stvar kod buzare.

Ako se želite počastiti ovim jelom, svakako skoknite u Fisheriju po škampe i uživajte u okusima mora.

RECEPT

Sastojci:

 • 1 kg škampa iz Fisherije
 • maslinovo ulje
 • 1,5 glavica luka
 • 4 češnja češnjaka
 • 30 ml pasirane rajčice
 • 250 ml bijelog vina
 • pola vezice peršina
 • 3 žlice krušnih mrvica
 • 400 ml vode
 • sol i papar

Postupak:

 1. Luk narežite na sitno i dinstajte na maslinovom ulju. Nakon što se zažuti, dodajte sitno sjeckani češnjak i jok kratko prodinstajte.
 2. Dodajte pasiranu rajčicu, vino, sol i papar te prokuhajte par minuta dok alkohol ne ispari.
 3. Dodajte sitno nasjeckani peršin i krušne mrvice, promiješajte te posložite škampe u lonac.
 4. Dodajte vodu i sve poklopljeno prokuhajte 20-ak minuta. Na kraju po potrebi dodajte još malo soli i papra.

Preuzmite recept