Recenzije Slajder Spicy

Soi fusion Bar – subotnja šetnja do Azije

HRANA
AMBIJENT
USLUGA

Subota je lijep dan ako ju znaš iskoristiti na pravi način. Neki vole prespavati cijelo jutro i to je potpuno legitimno ako uzmemo u obzir činjenicu da je to prvo jutro kada se ne trebamo ustati prije nego li sunce izviri iza horizonta i krenuti u svijet obveza. Umor se tijekom tjedna vrlo lako nakupi pa ležerno subotnje jutro baš dođe kao melem na ranu i pomogne da na trenutak zaboravimo tjedne nedaće.

Obožavam subotnje jutro! Nisam tip osobe koji će ga provesti zavaljan ispod popluna u mraku svoje sobe, već  baš suprotno uvijek tražim nekakvu aktivnost. Najčešće je to odlazak na plac i kavu, listanje novina uz doručak na balkonu i slično. No prošla subota bila mi je posebno lijepa.

Sweety i ja bili smo pozvani na Julius Meinl event na Cvjetnom trgu. Najprije šetnja Dolcem u potrazi za vrganjima, a zatim kava u zamjenu za stih i pomoć Udruzi „Veliko srce malom srcu“. Nije nam se dalo kuhati pa smo odlučili počastiti se u nekom restoranu u centru Zagreba. Ponuda je u zadnje vrijeme stvarno sve veća, a u dilemi izmedu novog tajlandskog restorana Khaos Thai u Vlaškoj i azijskog Soi fusiona u Ilici, odabir je pao na ovaj drugi.

Chef Vid Nikolić nedavno je otvorio u suradnji s koktel majstorom Vedranom Gulinom mali simpatični lokal u sklopu Swankey Monkey hostela. Dio ekipe je i mladi chef Dino Popović, a ponuda hrane i pića je odlična. Trenutni jelovnik možemo opisati kao oksimoron – skromnu raznovrsnost. Iako se sastoji od samo 6 jela, jelovnik odiše raznovrsnošću pa tako možete probati jela iz Kine, Japana, Tajlanda, Malezije i Havaja.

Za predjelo smo odlučili podijeliti porciju Gyoza sa svinjetinom. Cijena 42 kn, porcija od 5 komada. Tijesto je bilo predivno, tanko, svileno i taman zapečeno s jedne strane kako i treba biti. Punjenje je bilo odlično! Meso nije bilo suho i bilo ga je taman dovoljno, a puno okusa. Još uz koju kap soja sosa i nori alga na vrhu, ukratko sve pohvale za predjelo.

Za glavno jelo odlučili smo uzeti havajski Tuna Poke te japanski Katsu chicken. Ono što odmah možete primijetiti je da su porcije stvarno obilate. Velika zdjela, puno različitih komponenta, šarene boje. Tuna poke najskuplje je jelo na jelovniku i za njega ćete morati izdvojiti 75 kn, ali objektivno gledano cijena za dobiveno je stvarno i više nego korektna. Svježa tuna narezana na kockice rastopi se u ustima u kombinaciji s umacima, algama, shiitake gljivama, edamama (zrna soje), rižom i ukiseljenim đumbirom koji tako dobro komplementira s okusom ribe, ne samo u ovom jelu već i općenito kada jedete sirovu ribu s njim.

Katsu Chicken također je bio odličan. Pohana, u panko mrvicama panirana, pileća prsa kombinirana s rižom, krastavcima, Katsu umakom i odličnom Coleslaw salatom koja daje svježinu i sočnost cijelom jelu, izmamila je osmjeh na naša lica. Jelo je bilo začinjeno taman koliko treba, no ipak treba reći da je nedostajalo malo više umaka koji bi dao dodatnu sočnost. Bez obzira na to, pohvala za izvedbu i cijenu od 52 kn.

Pića su nam bila posebno interesantna jer u ponudi nema onih komercijalnih već je sve u home made izvedbi Vedrana Gulina. Sweety se odlučila na sodu s okusom šljive, a ja sam naručio ledeni čaj. Cijena za 0.2 dl je pristupačnih 15 kn, a okus odličan. Inače nudi se i nekoliko vrsta koktela, vina i pive. Treba pohvaliti i osoblje jer je sva hrana bila jako brzo gotova, a konobarica iznimno ljubazna i susretljiva. Primijetila je da pokušavamo manipulirati štapićima i pitala nas želimo li ipak vilicu kao pribor za jelo što nam je značajno olakšalo konzumaciju ovih delicija.

Soi fusion ideal tip je restorana svakog sanjara koji bi htio imati svoj biznis. Minimalistički, a profinjeno uređeni mali prostor sa svega par stolova i mjesta za šankom te malom terasicom u sklopu industrijski uređenog sada već dobro poznatog hostela i kafića Swankey Monkey, idealan je odabir za prodaju street food jela. Soi nije mjesto u kojem ćete se zadržati satima, već baš suprotno zamišljen je kao ulica u kojoj ćete brzinski pojesti stvarno dobru klopu i popiti kvalitetno piće uz to te se zadovoljno i sito zaputiti u daljnju šetnju gradom. Ono što bismo svakako htjeli vidjeti je proširenje ponude, možda čak i na azijske deserte koji nisu nikako zastupljeni u našem gradu.

Ako se zateknete u centru, a ne kuha vam se doma svakako posjetite Soi fusion u Ilici 50, Zagreb.