Božić Europa Hrvatska Izdvojeno Posebne prigode Spicy

Oslić alla bakalar

45 min

U mojoj obitelji običaj je na Badnjak ručati bakalar. Još od kada sam bio mali običaj je da na taj dan idemo u Trnsko i ručak provedemo uz ogroman lonac bakalara. Nekada su ga kuhali baka i deda, a danas teta uz pomoć dede. I meni je to okus bakalara kakvog ću pamtiti i očekivati kada mi ga bilo tko posluži. Naravno kao djetetu, ma dobro priznajem i dan danas, najdraži dio Badnjaka mi je dolazak Djeda Mraza odmah nakon ručka. Nekada sam ja bio taj kojeg su pazili da ne ode u drugu sobu dok se pokloni slažu, a danas ja pazim nećakinju.  I to je ukratko sve ono što Badnjak treba biti. Dobro obiteljsko druženje, dobra klopa i zabava.

No da se vratimo današnjem receptu. Kako deda nije neki ljubitelj bakalara, uvijek bi uz naš lonac skuhao i onaj manji. Način pripreme je gotovo isti, no oslić je na mjestu bakalara. Oslić alla bakalar nije nekakva raketna znanost jer sam siguran da se kod mnogih od vas (kao i kod mene) tijekom godine nađe ili baš ta ili kakva slična izvedenica.

Priprema ovog jela je vrlo jednostavna jer doslovno sve sastojke trebate narezati i staviti u lonac kratko da prokuhaju. No jelo je odlično jer osim što je lagano, iznimno je i ukusno.

RECEPT

Sastojci:

 • 500 g smrznutog filea oslića
 • 4-5 srednje velikih krumpira
 • 3 češnja češnjaka
 • svežanj peršina
 • sol i papar
 • maslinovo ulje
 • 1 žlica pasirane rajčice
 • hladna voda

Postupak:

 1. Oslić narežite na komade veličine 5 cm duljine, a krumpire na ploškice debljine 1-2 cm. Peršin i češnjak sitno nasjeckajte.
 2. Na dno dubokog lonca ulijte malo maslinovog ulja, a zatim slažite red krumpira i red oslića pa posipajte češnjakom i peršinom. Ponovite postupak dok ne iskoristite sve sastojke, a završite s redom krumpira. Jas obično dobijem 3 reda krumpira i 2 reda oslića.
 3. U lonac ulijte vode dovoljno da pokrije sve sastojke, posolite i popaprite te dodajte pasiranu rajčicu. Pustite da zavrije, a potom kuhajte još otprilike 30 minuta dok se krumpir ne skuha.

Recept možete preuzeti ovdje:

Preuzmite recept