Europa Sweety

Tarta de Santiago

40 min

Ovoga puta odlučila sam „otputovati“ na sjeverozapad Španjolske, u pokrajinu Galiciju i isprobati njihovu najpoznatiju slasticu Tarta de Santiago, odnosno tortu sv. Jakova. Španjolci ovu  tradicionalnu slasticu nazivaju i srednjovjekovnom kraljicom budući da recept datira još od srednjeg vijeka, a u svojim začecima bila je rezervirana samo za bogatije zbog količine utrošenih  badema.

Iz današnje perspektive Tarta de Santiago jedna je od jeftinijih slastica pošto se radi od samo tri osnovna sastojka, jaja, šećera i badema. Španjolci je najčešće rade u ljetnim mjesecima posebice za blagdan sv. Jakova 25. srpnja. no u samoj pokrajini Galiciji može se kušati u gotovo svim restoranima pa čak i kupiti u dućanima na hodočasničkom putu za Santiago de Compostelu tijekom cijele godine. Specifičnost ove torte je što se radi u jednakim omjerima, svaki od tri glavna sastojka čini 33% torte dok je onaj 1% sačuvan za arome kao što su cimet limun ili desertno vino. Torta se ukrašava križem sv. Jakova po kojemu je i dobila ime i upravo zato je prepoznatljiva.

Radeći ovu tortu bojala sam se da će biti nejestivo preslatka upravo zbog tih omjera, no nisam htjela eksperimentirati i smanjivati šećer vođena mišlju: „pa ako je opstala od srednjeg vijeka baš takva, postala tradicionalnom slasticom čitave zemlje i pritom su je 2006. godine zaštitili oznakom podrijetla, mora biti dobra takva kakva je “.

I uistinu je čarobna, mekana i prepuna aroma. Dovoljan je samo mali komadić uz čaj ili kavu da vas okusi asociraju i na sve ostale tradicionalne slastice Španjolske kao što je turron ili keksi od badema te da vas mislima odvedu u Španjolsku.

RECEPT

Sastojci:

Kao što sam i prethodno napisala omjeri za ovu slasticu su 1:1:1 odnosno koliko šećera toliko badema i jaja. Za kalup od 20 cm ja sam koristila:

  • 130 g mljevenih badema
  • 130 g kristal šećera
  • 3 jaja ( velika)
  • korica limuna
  • žličica cimeta
  • žlica bijelog desertnog vina

Postupak:

  1. U jednoj posudi ručno umutite cijela jaja, dodaje šećer pa potom mljevene bademe i arome kao što su korica limuna i cimet.
  2. Tortu pecite 35 minuta na 180 ºC , odnosno dok ne dobije koricu na površini.
  3. Posipajte tortu šećerom u prahu, po želji za orginalan izgled izrežite od papira „Cruz de Santiago“ ili križ sv. Jakova te ga koristite kao šablonu.

Preuzmite recept