Europa Sweety

Baci di Dama – slatki poljubac talijanske dame

30 min

Ljeti volim Italiju, ma volim sve mediteranske zemlje, ali ovoga puta odlučila sam barem u mislima otputovati u Italiju i njihovu regiju Piedmont. Regija koja se nalazi na sjeveru Italije s glavnim gradom Torinom poznata je po odličnoj hrani, vrhunskom vinu, pršutu i lješnjacima koje proizvode toliko da ne čudi da je upravo u toj regiji smješteno i središte tvrtke Ferrero. Da,da Ferrero Rocher, Nutella i sve te slastice koje obožavamo dolaze upravo iz te regije.

Vođena tom mišlju shvatila sam da moram istraživati dalje i da sigurno mora postojati i neka slastica od lješnjaka koja obilježava tu regiju. Naravno, pronaći gotovo nacionalnu slasticu Italije nije bilo uopće teško. Na dugačkom popisu ukusnih pijemontskih keksa, slavni Baci di Dama zaslužuju počasno mjesto, koje još od devetnaestog stoljeća oduševljavaju najzahtjevnija nepca i bude maštu onih koji se pitaju zašto keksi nose ime “Damini poljupci”.

Kako to često biva kada se govori o slasticama i njihovom nastanku priču često vežemo s legendom, a nastanak ovih keksića vežemo uz priču o kraljevskoj obitelji Savoja. Legenda kaže da je kralj Vittorio Emanuele II na prekrasan dan 1852. godine zamolio kraljevske kuhare da pripreme novu slasticu. Kraljevski kuhari načinili su kekse od brašna, šećera, maslaca, lješnjaka i čokolade koji su vrlo brzo dobili odobrenje dvora ali i ostatka Italije i Europe. Poslastica je postala toliko popularna da i danas gotovo nema slastičarnice ili dućana u Torinu koji ju ne poslužuju.

Slastica se sastoji od dva okrugla keksića od lješnjaka spojena u sredini s čokoladom. Izgledom podsjećaju na usne pa iz toga proizlazi romantično ime “poljubac dame”.

U pripremi mojih poljubaca htjela sam postići što intenzivniji okus lješnjaka, pa sam keksiće spajala namazom od stopostotnog lješnjaka kojeg možete pronaći u Organica Vita.

Ne moram vam niti napisati da nakon ovih hrskavih keksića s namazom od lješnjaka više nikada neću kupiti one fine Ferrerova Giotto kuglice jer ne da su dostojna zamjena nego su još puno bolji. Zato se okušajte u pripremi jer svi ljubitelji Ferrero proizvoda će se oduševiti.

RECEPT

Sastojci:

 • 150 g lješnjaka preprženih i oguljenih i usitnjenih
 • 110 g šećera
 • 150 g brašna
 • 125 maslaca
 • vanilija
 • prstohvat soli
 • za nadjev – Organica Vita namaz od lješnjaka

Postupak:

 1. Samljetite lješnjake sa šećerom te dodajte brašno, maslac, vaniliju i malo soli.
 2. Izradite prhko tijesto te ga ostavite u hladnjaku da odmara par sati.
 3. Od tijesta oblikujte malene kuglice te ih stavite u pećnicu na desetak minuta na 160 °C.
 4. Keksiće lijepite namazom.

Preuzmite recept