Božić Izdvojeno Južna Amerika Posebne prigode Sweety

Brigadeiros – brazilske čoko fudge kuglice

45 min

Kao i inače ovaj članak započeti ćemo kratkim uvodom o ovoj najpoznatijoj brazilskoj slastici. Brigadeiros, zarazne kuglice od svega tri sastojka, osmišljene su četrdesetih godina u Rio de Janeiru u čast brigadiru Eduardu Gomesu po kojem i nose naziv. Prema priči Eduard Gomes bio je  izuzetno atraktivan muškarac te su ga žene iz kluba žena u Rio de Janeiru  htjele zadiviti pripremivši slasticu njemu u čast. Slastica je u rekordnom roku postala najpopularniji slatkiš u Brazilu te je nezaobilazna za vrijeme blagdana i svih vrsta proslava.

U Hrvatskoj volimo koristiti uzrečicu “nauči prvo ispeći jaja pa onda ostalo” referirajući se da je jaje uglavnom prvo jelo koje dijete ili početnik u kuhanju nauči pripremiti. U Brazilu se pak ta uzrečica koristi za Brigadeirose jer su oni prvo jelo koje dijete ili početnik pripremi. Mislim da to dovoljno govori o jednostavnosti, ali i popularnosti ovog recepta. U moru božićnih recepta vjerujem da smo svi već navikli pripremati kokos ili rum kuglice te inačice istih, ali i da su mnogi od vas već zasićeni uvijek istim kolačićima pa tako često googlate neke nove verzije. Brigadeiros je upravo ta nova verzija kuglica koja samo izgledom podsjeća na tradicionalne verzije kuglica no okusom izazivaju oduševljenje jer se zapravo radi o čoko-karamel kombinaciji.

Osnovni sastojci su kondenzirano mlijeko, kakao prah te maslac i to je sve što vam je potrebno da zamijenite sve čokoladne namaze, praline, karamele i ostalo što imate u kući jer ove kuglice objedinjuju sve te okuse. Od mase možete dobiti 30-ak kuglica ako je prije ne pojedete na žlicu jer i to je jedan od načina konzumiranja ovog čokoladnog fudgea.

RECEPT

Sastojci:

  • 1 konzerva zaslađenog kondenziranog mlijeka (395 ml)
  • 4 žlice kakao praha (može i čokolade u prahu ovisi o vašem ukusu)
  • 2 žlice maslaca
  • čokoladne mrvice

Postupak

  1. Kondenzirano mlijeko, kako i maslac stavite na srednje jaku vatru te odmah od početka miješajte energično drvenom kuhačom. Smjesa vrlo lako zagori tako da stvarno morate neprestano i brzo miješati!
  2. Smjesu kuhajte nekih 5 minuta pazeći da ne zagori dok ne dobijete teksturu između karamela i pudinga odnosno dok se ne krenu stvarati mjehurići i masa se krene odvajati od posude.
  3. Istresite masu na putrom namašćeni pleh i pustite da se ohladi, a potom radite kuglice koje ćete uvaljati u čokoladne mrvice po želji.

Preuzmite recept