Božić Europa Posebne prigode Slajder Sweety

Cantuccini – talijanski biskvit s bademima

Cantuccini su toskanska poslastica poznata širom svijeta, a toliko jednostavna za pripremu. Ako odete u Italiju i naručite ju, uvijek će biti poslužena uz desertno (misno) vino Vin santo.Često ćete ih naći i pod nazivom Biscotti što vi bilo ekvivalent engleskoj riječi biscuit, a u prijevodu bi značilo “dva puta pečeno”. Ovi su keksići posebni jer se peku u dva navrata te im takav način pripreme daje hrskavost i čini ih idealnom poslasticom uz čaj ili kavu.

Povijesno gledano Cantuccini korijene vuku još od doba pred pad Rimskoga Carstva kada je ljudima u nestašici hrane trebalo nešto što može stajati dulji vremenski period bez da se kvari. U renesansno doba ovi su keksi počeli poprimati oblik kakav danas poznajemo. Prvi pisani recept čuva se i dan danas u gradu Prato u Toskani, a potječe iz 18. stoljeća.

Iako u božićno vrijeme često pravim Kućnog prijatelja koji je izgledom vrlo sličan Cantuccinima, ove godine odlučila sam napraviti promjenu i ispeći upravo njih. Mislim da su ovi kolačići zahvalni i idealni za božićno vrijeme jer nakon pečenja mogu stajati u limenoj kutiji i do dva tjedna, a da pritom ne izgube svoju hrskavost. Slijedi recept.

RECEPT

Sastojci:

 • 300 g brašna (150 g glatkog i 150 g oštrog brašna)
 • 160 g šećera
 • 125 g badema
 • 3 jaja
 • 60 g omekšanog maslaca
 • pola žličice ekstrakta vanilije ili 2 vanilin šećera
 • malo ribane korice limuna
 • 1 žlica ruma ( po želji)
 • 1 prašak za pecivo

Postupak :

 1. Sve sastojke stavite u jednu posudu te ih umijesite ručno ili mikserom (nastavci za dizana tijesta). Bademe nije potrebno usitniti  jer  će se kasnije rezati, a niti guliti jer koža badema daje dodatnu aromu po kojoj su keksi i poznati. Dobivenu smjesu koja je ljepljive teksture stavite na hlađenje pola sata.
 2. Na pobrašnjenom stolu smjesu podijelite na četiri dijela te svaki dio oblikujte u duguljasti oblik. Ako želite da vam keksi budu veći, smjesu podijelite u dvije štruce.
 3. Pecite na 180°C otprilike 15 minuta te zatim izvadite da se štruce prohlade.
 4. Prohlađene štruce oštrim nožem režite ukoso kako bi dobile oblik sličan brusketima.
 5. Narezane kekse vratite u pećnicu na 100°C te ih tako sušite 10 minuta s jedne strane i 10 minuta s druge.
 6. Gotove kekse najbolje je čuvati u limenoj kutiji.

Recept možete preuzeti ovdje:

Preuzmite recept