Australija Izdvojeno Sweety

Pavlova tortice

1 h 10 min

Hrskava, kremasta i osvježavajuća pridjevi su koji najbolje opisuju Pavlova tortu, jednu od najpoznatijih slastica na svijetu. Iako se priprema diljem svijeta najpoznatija je u Australiji i Novom Zelandu, državama koje ju svojataju kao svoju nacionalnu slasticu.

Torta je nastala u čast Ane Pavlove, ruske balerine poznate po krhkom i nježnom stasu, a izuzetne snage. Upravo takva je i torta – nježna, ali raskošna izgledom i okusom.

Baza ove torte je beze kora napravljena od bjelanjaka i upravo je zato ova torta hrskava i krhka. Tradicionalno se na beze bazu stavlja tučeno vrhnje za šlag, no postoje varijacije s kojima se možete igrati pa umjesto šlaga možete koristiti običnu slastičarsku kremu, kremu od sira ili neku Vama omiljenu.

Torta se na kraju ukrašava obilato voćem koje joj daje svježinu ali i svu raskoš njenoga izgleda. Najčešće voće koje se stavlja je razno tropsko voće, tipično za Australiju. Zbog nepristupačnosti tropskog voća kod nas se najčešće priprema s jagodama i ostalim drugim bobičastim voćem.

Naizgled torta je delikatna, ali u suštini je vrlo jednostavna za pripremu te je to ujedno jedan od razloga zašto je često pripremam. Gotovo uvijek je pripremam na tradicionalan način odnosno samo s vrhnjem za šlag, što je i moj mali trik prilikom izrade ove torte. Naime, kako je osnovni sastojak ove torte bjelanjak pripremam je gotovo uvijek kada mi radi pripreme nekog drugog kolača ostanu najmanje dva ili tri bjelanjka viška. To je za veliku tortu često nedovoljno, a meni je žao ne utrošiti bjelanjke i samo ih baciti pa pripremim ove preslatke mini Pavlove odnosno beze puslice koje Vam mogu stajati na suhom i do par dana prije nego li ih ukrasite šlagom i voćem.

RECEPT

Sastojci (za 16 tortica)

 • 4 bjelanjka (sobne temperature)
 • 250 g šećera u prahu
 • malo limunovog soka
 • prstohvat soli
 • 1 žlica gustina
 • 300 ml vrhnja za šlag
 • voće po želji

Priprema:

 1. Umutite bjelanjke s prstohvatom soli i postupno dodavanim šećerom te par kapi limuna u čvrsti snijeg. Neka mikser radi najmanje 10 min.
 2. U smjesu prosijajte žlicu gustina i špatulom lagano ujednačiti.
 3. U slastičarsku vrećicu stavite čvrsti snijeg i na pleh istisnite malena gnijezda. Ako nemate vrećicu, snijeg od bjelanjaka možete stavljati i žlicom samo pritom ostavite malenu udubinu u sredini gdje ćete kasnije staviti šlag ili kremu po želji.
 4. Beze puslice sušite oko 1 sat na 100 °C.
 5. Puslice su gotove kada se više ne lijepe za papir za pečenje i kada pod prstima osjetite hrskavu koricu.
 6. Pustite ih da se hlade te ih po želji ukrasite šlagom i voćem.

Preuzmite recept