Izdvojeno

Kako napraviti tradicionalni turski kebab?

1 h 30 min

Kada vam netko spomene kebab vjerojatno će vam prva asocijacija biti na božanstveno meso posluženo u tortilji ili pak u pita breadu koje s guštom pomakljate na povratku iz ludog noćnog izlaska. Najčešće kad me prodavač pita što hoću kao prilog moj je odgovor: SVE!. Natrpaj mi i kukuruza i luka i salate i paradajza, krastavce, zelje… Umak uvijek uzmem srednji jer blagi je ipak blagi, a ljuti nekad zna biti zericu preljut.

No kada čujete za pojam kebab, vjerojatno odmah pomislite na Tursku. Eh da. Turska. U putopisu od prije koji dan ste mogli pročitati kako je kebab u toj državi ipak nešto drugačije nego kako li ga mi poimamo. Naime, u Turskoj postoji više od 100 vrsta kebaba!

Najjednostavnije mi je definirati kebab kao meso nabodeno na štapić i pečeno iznad otvorene vatre. Döner kebab je onaj koji inače jedemo, no u Istanbulu smo probali i pileći i Adana kebab. Ovaj potonji je vrlo karakterističan za Tursku, a ime je dobio po 5. najvećem gradu Turske. Riječ je o mješavini junetine i janjetine u omjeru 60:40 te loja koji se dodaje u omjeru 25% na ukupnu količinu. Iskreno, malo mi je preintenzivan okus tog loja bio i iako je kebab bio sočan i dobro začinjen, loj je malo pokvario dojam. Očito se treba naviknuti na taj okus.

Prošli sam vikend odlučio napraviti svoju verziju Adana kebaba. Navedeni omjer je načelno pravilo, no Turci rade ovaj kebab i u drugim verzijama pa sam si dao za pravo koristiti samo junetinu no vi možete napraviti i po originalnom omjeru.  Najveći problem mi je bilo što nemam adekvatnu metalnu šipku na koju ću nabosti kebab no snašao sam se i koristio 4-5 drvenih štapića. Naravno idealno bi bilo da imate štapić koji je plosnat no i ovo je poslužilo svrsi. Vrlo je bitno da kebab ne pečete direktno na tavi, a tu ima još jedan dobar trik pa možete jako dobro zagrijati iron skillet pan  ako ga imate i onda iznad njega staviti vaše kebabe da se polako peku.

Uz to poslužio sam i Lavash bread, a to je tradicionalni armenski/turski beskvasni kruh koji izgleda kao tortilja. Također Turci jako vole peršin i luk, pa sam napravio i tradicionalan prilog koji se pomiješa sa sumakom. Čime? Riječ je o orijentalnom začinu, odnosno plodu koji raste iz grmovite biljke, a koji sigurno možete pronaći u trgovinama sa začinima. Potrudite se nabaviti ga jer ima poseban okus koji je baš karakterističan za Tursku i neizostavan u njihovoj kuhinji.

Sada kada smo naučili sve o kebabima, vrijeme je da i vi pripremite jedan!

RECEPT

Sastojci za kebab (4 komada):

 • 400 g mljevene junetine (može i 240 g junetine, 160 g janjetine, 100 g janjećeg loja)
 • ½ crvene paprika
 • 1 čajna žličica mljevene slatke crvene paprike
 • 1 zelena i crvena chilli papričica
 • 1 češanj češnjaka
 • sol

Postupak za kebab:

 1. Nasjeckajte na sitnu paprika, češnjak i papričice te pomiješajte sa soli i mljevenom slatkom paprikom.
 2. Na to dodajte meso, a potom nožem za povrće ili satarom sjeckajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu te ju ostavite u frižideru barem pola sata.
 3. Namočite ruku, uzmite kuglu smjese za kebab te laganim pritiskanjem oblikujte kebab na štap.
 4. Pecite iznad dobro zagrijane tave ili još bolje na roštilju.

Sastojci za prilog:

 • 1 ljubičasti luk
 • svežanj peršina
 • 2 čajne žličice sumaka
 • malo maslinovog ulja
 • sol

Postupak za prilog:

 1. Luk narežite na ploškice te namočite kratko u void da ublažite okus.
 2. Ocijedite luk od vode, dodajte sitno sjeckani peršin i pomiješajte s ostalim sastojcima.

Sastojci za Lavsh bread:

 • 250 g glatkog brašna
 • 200 ml vode
 • sol

Postupak za Lavash bread:

 1. Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto I ostavite da kratko odstoji.
 2. Podijelite smjesu na 6-8 kuglica. Razvaljajte kuglicu što tanje u pravokutni oblik pritom pazeći na veličinu vaše tave.
 3. Pecite u dobro zagrijanoj suhoj tavi dok ne dobije mrlje s obje strane.

Savjet:

Poslužite uz grillanu rajčicu, chilli papričice, a možete i uz kuhani bulgur ili rižu.

Preuzmite recept