Azija Slajder Spicy

Žuti curry – indijski ili tajlandski?

Kuhati za ekipu uvijek je najbolji gušt, no nažalost većinu jela koje objavljujem pojedem sam. Starci su vikendom na viksi u Zagorju (osim zimi), a kuhinja ostaje samo moja pa se mogu igrati s okusima koje želim. No iako su mi takvi vikendi izazovni jer si uvijek namećem nove zadatke i suočavam s novim problemima, ponekad mi svega bude mrvicu previše. Skuhaš, pereš, slažeš set, fotkaš. Nekolicinu puta mi se dogodi da moram podgrijati ono što sam skuhao jer je fotkanje trajalao predugo. Nikako naći pravi kut, a i to zrno papra i baš moglo stajati 2 mm dalje kao i ova žlica koja je par stupnjeva previše u desno. E sad je to to. Ili ipak nije? Gle kak ti sad tanjur baca sjenu… Tko se bavi ovim poslom/hobijem, razumjet će u potpunosti što pišem.

No ne mogu uvijek kreirati i jesti sam pa je red da tu i tamo nekoga pozovem na ručak. Bila je to prošla nedjelja; tata je radio, mama je bila doma, a već predugo dugujem azijsku klopu obiteljskim prijateljima. Dogovor je pao, ovaj vikend rješavam dug. Naravno mama je pozvala sestru i šogora na ručak pa je trebalo prezentirati malo više nego li Ramen koji sam isplanirao. Sestra i šogor obožavaju žuti curry pa bih mogao napraviti još i to.

Otvorim blog, tražim recept i shvatim. Pa ja nisam stavio žuti curry na blog! Pomalo apsurdno jer je to uz Tikku prvo azijsko jelo koje sam pripremao već tamo davne 2016. godine. Tekst je bio na obje prijašnje verzije bloga i stvarno ne znam kako mi je promaklo da nisam objavio recept ponovno jer zeleni i crveni su gore. Srećom sve mi je pohranjeno na kompu pa nije bio problem pronaći recept koji ionako već znam napamet.

O curryju neću ponovno pisati jer možete pronaći bitne informaciju u tekstu o tajlandskom crvenom i zelenom (kliknite na boje), ali nedavno je i blogerska kolegica Mateja s bloga Food&Mood objavila genijalan tekst o svim zabludama koje vežemo uz curry. Mateja se bazirala baš na ovaj žuti i napravila suhi mix što je karakteristično za Indiju. Naime postoji razlika između indijske i tajlandske verzije jer Indijci rade suhi mix u koji stavljaju kardamom, korijander, kim, cimet, muškatni oraščić, papar i kurkumu (koja daje boju), dok je za Tajlanđane karakteristično da dodaju i mokre sastojke kao što je ribani đumbir, češnjak, limunska trava, ljutika te sve pretvaraju u pastu. Naravno što bi Tajland bio bez kokosovog mlijeka?

Dok Indijci suhim mixom mariniraju meso i povrće te kasnije dodaju jogurt ili slatko vrhnje, Tajlanđani curry pastu ubace tijekom termičke obrade i sve podliju kokosovim mlijekom. Okusi su drugačiji, a meni osobno najviše odgovara mješavina ove dvije tehnike. Naime, ja svoj žuti curry radim tako što izradim curry pastu, a umjesto kokosovog mlijeka stavljam vrhnje za kuhanje. Kušao sam obje originalne verzije i za indijsku mogu reći da mi nedostaje baš taj svježi dio iz paste, dok za tajlandsku mogu reći da za razliku od crvenog i zelenog curryja gdje  kokosovo mlijeko podiže cijelo jelo, u žutom mi se ne sljubljuje toliko koliko vrhnje za kuhanje. A i teksturom je umak znatno kremastiji i podatniji ako se koristi vrhnje.

Na vama je da isprobate sve verzije i odlučite što vam odgovara. Na Matejinom blogu pronađite recept za indijsku mješavinu, a ja vam dajem recept za tajlandsku pastu. Hoćete li dodati vrhnje ili kokosovo mlijeko, eh to je na vama. Svakako javite dojmove. 😉

RECEPT

Žuta curry pasta

Sastojci:

 • komad svježeg đumbira veličine nokta palca
 • 2 češnja češnjaka
 • 1-2 lista kvrgave limete (kaffir lime), a kao zamjenu koristite koricu limete
 • 2 žlice soka od limuna
 • žlica suhe limunske trave ili još bolje svježe
 • malo ljutike ili luka
 • 1/2 čajne žličice muškatnog oraščića
 • 1/2 čajne žličice kumina
 • čajna žličica korijandera
 • čajna žličica cimeta
 • pola čajne žličice soli
 • pola čajne žličice papra
 • čajna žličica ljute mljevene paprike
 • 2 čajne žličice kurkume
 • 2 čajne žličice fish sosa

Postupak (napomena – ako imate veći mužar najbolje je sve u njemu usitniti):

 1. Sjemenke korijandera, kumina i papra kratko tostirajte na suhoj i vrućoj tavi, a zatim usitnite u mužaru.
 2. Koricu limete (ako koristite  listove kaffir limete onda ih također usitnite u mužaru), luk, češnjak i đumbir naribajte i pomiješajte s limunskom travom koju ste prethodno nožem usitnili (ako koristite svježu, onda ju u mužaru pretvorite u pastu), sokom limuna, fish sosom i preostalim začinima dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

Curry

Sastojci za žuti curry:

 • 500 g pilećih prsa
 • suncokretovo ulje
 • 1 veća mrkva
 • 1 crvena paprika
 • 1 veći poriluk
 • 500 ml kokosove kreme ili masnijeg kokosovog mlijeka

Postupak:

 1. U wok tavi zagrijte malo ulja a potom dodajte na kockice narezanu papriku te na kolutiće narezanu mrkvu i poriluk te kratko pržite dok malo ne uvene.Bitno je da povrće ostane hrskavo i nikako ne dopustite da se raskuha.
 2. Izvadite povrće iz woka, dodajte malo ulja i curry pastu te pržite 3-4 minute kako bi se otpustile arome, a potom dodajte kokosovu kremu (ili mlijeko ako koristite). Vratite nazad povrće i piletinu koju ste narezali na trakice i lagano posolili.
 3. Kuhajte curry na srednje jakoj temperaturi 15-ak minuta dok se piletina ne skuha i umak sjedini.

Uz curry poslužite basmati rižu koju ste skuhali u omjeru 2:1 (voda:riža).

Recept možete preuzeti ovdje:

Preuzmite recept