Europa Hrvatska Slajder Spicy

Štrudla s trešnjama i još ponešto o štrudlama

Iako obožavam kremaste kolače, štrudle su mi nekako posebno srcu drage. Volim jela s elementom hrskavosti, a ima li što hrskavije od štrudlice? O njima ste već mogli čitati u mojoj recenziji sljemenskih štrudla i gibanica, ali i u tekstu o bučnici no svejedno valja ponovno reći poneku riječ o ovoj srednjoeuropskoj slastici.

Slastici čiji naziv dolazi od njemačke riječi Strudel (što bi u prijevodu bila savijača) postoji toliko tekstova, no teško je odrediti pravo porijeklo s obzirom na to da se nekakve verzije ovog jela od vučenog tijesta provlače kroz brojne države. No o nečemu sličnom govorila je austrijska kuharica s kraja 17. stoljeća, a ako uzmemo u obzir da je Apple Strudel ili štrudla od jabuke vjerojatno jedna od najpoznatijih austrijskih slastica, nekako možemo zaključiti ipak da se načelno korijen ove slastice nalazi upravo na području današnje Srednje Europe.

Kod nas se štrudla udomaćila, no kod Hrvata je tanka granica između štrudle, štrukle, gibanice, pite, savijače. Sve to ovisi u kojem dijelu Hrvatske se nalazite, no ako mene pitate zna se što je što. Za mene je štrudla tanko vučeno tijesto napunjeno nekim voćem, a ponekad i sirom i zarolana u više slojeva pri čemu je vanjski hrskav, a svi ostali mekani i prožeti okusima i sočnošću. Iako će moji Zagorci štruklama zvati i slanu štrudlu, za mene su štrukli ipak “oni” zagorski štrukli sa sirom kuhani u vodi i eventualno zapečeni. Gibanica je za mene digano tijesto pa će mi to npr. biti orehnjača ili makovnjača, a pita je jednostavno pita, npr. prhko tijesto s voćem kao Lincerica ili ona od jogurta i slično. E da, i burek je burek, ali može biti i sa sirom i čime god već, al nije štrudla. 😀

Da, znam. Upravo je polovina ljudi preokrenula očima dok je ovo čitala i vjerojatno sam prekršio toliko uvjerenja i svetih naziva koja se ne smiju dirati, no mislim da je ovo nekako najpoštenija distinkcija između svih ovih srodnih jela.

Kako bilo, nedavno sam u Zagorju ubrao predivne trešnje koje su jednostavno morale biti nekako iskorištene osim pojedene onako svježe, mesnate, slatke i sočne kakve su bile. Odlučio sam razvući tijesto i napraviti popodnevni desert. Bila je brutalno ukusna, a sada je na tebi red da zasučeš rukave i napraviš nešto kao s ovih fotka. Slijedi recept. 😉

RECEPT

Sastojci za tijesto:

 • 60 dg brašna za vučena tijesta
 • 3 dl vode
 • malo ulja
 • sol

Ostali sastojci:

 • 350 g trešanja
 • vanillin šećer
 • 4-5 žlica šećera
 • krušne mrvice

Postupak:

 1. Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto i pustite da odmori 1-2 sata.
 2. Uzmite komad tijesta veličine šake i napravite kuglicu. Na pobrašnjenoj krpi spljoštite tijesto i razvaljajte u svim smjerovima koliko možete. Malo nauljite ruke i tijesto te ga polako od sredine prema van razvucite tijesto što tanje možete. Ako pukne slobodno zakrpajte.
 3. Trešnje očistite od koštica i pomiješajte sa šećerom i vanilin šećerom. Po želji možete staviti i malo ruma ili drugog aromata.
 4. 1/3 razvučenog tijesta pospite s malo krušnih mrvica, a potom pobacajte trešnje. Otrgnite debele rubove, preklopite bočne stranice te zarolajte tijesto od strane na kojoj se nalaze trešnje,.
 5. Nauljite protvan i prebacite štrudlu u njega te pecite na temperaturi od 200 ºC dok ne dobije lijepu rumenu boju.

Preuzmite recept