Europa Slajder Spicy

Raviolo al’ Uovo ili kako se nositi s trenutnom situacijom

1 h 30 min

Sreća u nesreći je kada lošu situaciju možeš okrenuti na dobro. Corona i potres psihološki su nas prodrmali i pokazali nam da trebamo malo stati na loptu i razmisliti o životnim prioritetima. Zdravlje je prije svega najbitnije, zajedno s dobrobiti čitavog društva. Lov za novcem i neograničenim ekonomskim rastom vodi nas u propast – ekološki, sociološki, psihološki. Dugo nam je trebalo da shvatimo ozbiljnost situacije. Neki su shvatili prije, neki kasnije (priznajem i sam sam u ovoj skupini), ali načelno – shvatili smo. Povukli smo se u svoje krletke te sada imamo priliku baviti se onime što inače svakodnevno zanemarujemo. Obitelj, djeca, roditelji… No tu su i hobiji i sitni užitci kao malo duže spavanje, gledanje filmova, istraživanje, učenje, čitanje knjiga, fotkanje, kuhanje…

Jedanaes dana sam već na vikendici u Zagorju. Da, imam tu privilegiju da ne trebam biti u stanu i (ako me vrijeme posluži) mogu bezbrižno prošetati šumom i bregima, udahnuti zrak, razgibati se. U tom periodu uspio sam napraviti svašta. Počeo sam čitati knjigu prvi put nakon prošlog ljeta jer stalno si govorim kako nemam vremena za to, što je u stvari netočno jer često tipkam po mobitelu nakon posla umjesto da se primim čitanja. Osim toga naučio sam da centralno grijanje ne postoji na selu, a ako se misliš grijati moraš se pobrinuti za drva. Grabljao sam krtičnjake u voćnjaku jer  ako ljeti želiš ležati u ligeštulu na ravnom, moraš poravnati zemlju. Nakon dugog perioda svakodnevnog ustajanja u cik zore, dopustio sam si prisjetiti se studentskih dana i spavati duže od 6 h ujutro.

U studenom prošle godine kupio sam knjigu „Škola zdravog kruha“ i zadao si cilj da preko zime ispečem prvi sourdough kruh. Žalosno, ali i za to sam si svakodnevno lagao misleći da nemam vremena za to. Ljudi, treba doslovno 5 minuta dnevno za nahraniti Zeusa (da, dao sam mu i ime a nadam se da ću uskoro tipkati tekst o prvom kruhu koji sam ispekao s njim), ali samo treba imati volje. I nisam sada započeo ovaj složeni proces jer nemamo kvasca. Za razliku od šopingmanije u Zagrebu, ovdje se ljudi čine malo normalniji pa načelno ima svega za kupiti pa tako i kvasca. Odlučio sam se krenuti u izradu startera jer sam sebi rekao – vrijeme je Matija, pokreni se.

No ono što me posebno veseli je da kuham skoro svaki dan, a ujedno sve i fotkam. Fotkanje… Od kako sam nabavio fotoaparat koristim ga premalo u odnosu na ono kako sam planirao. Odgađao sam do sada to da se pozabavim s manualnim postavkama jer hej, automatske postavke čisto dobro odrade posao. Od jučer znam i kako sam mogu utjecati na izgled fotografije jer sam odvojio to jutro za koje do sada „nisam imao vremena“ i dao si truda i volje da okrenem taj gumb s A na M. A uz sve to, napokon se i družim sa starcima. Prerijetko to činim.

Naravno nedostaje mi puno toga. Primjerice piva u Maximu s mojim Lajbekima, plac i kava subotom ujutro sa Sweety, izleti pa čak mi već pomalo nedostaje i posao. No proći će i ovo stanje pa ćemo se svi ponovno družiti i sve će se vratiti u normalu.

A do tada? Do tada imamo vremena za sebe. Danas neću puno pisati o samoj hrani jer o raviolima ste već mogli čitati. Danas ću vam samo reći da ustanete iz kreveta i date si nešto u zadatak. Napravite nešto za što inače „nemate“ vremena ili volje nakon posla i izgradite u sebe. Uključite u to i članove obitelji, utopite vrijeme kojeg sada imate na pretek. Za mene su to između ostalog bili ovi ravioli s predivnom svilenom ricottom i žutanjkom u umaku od kadulje i maslaca koje sam htio tako dugo napraviti, ali nikako nisam sve do ovog trenutka. Za vas će to možda također biti ovi ravioli, a možda Monopoly s klincima, pantomima, plesanje, pjevanje…  Svejedno je, bitno da u tome uživate.

#ostanidoma #kuhajdoma (a možeš i naručiti i tako pomoći mnogim malim poduzetnicima koji su zbog cijele situacije na rubu opstanka)

RECEPT

Sastojci za tjesteninu:

 • 300 g oštrog brašna ako tijesto valjate ručno, a ako radite na mašinicu možete koristiti i glatko
 • 3 jaja
 • 1 čajna žličica soli
 • malo vode po potrebi

Postupak za tjesteninu:

 1. Brašno prosijajte na radnu površinu, dodajte sol te u sredini napravite rupu u koju izlijte lagano razmućena jaja te umijesite tijesto tako da brašno s rubova povlačite prema sredini.
 2. Nakon što ste sve pokupili krenite mijesiti tijesto tako da rukom pridržavate jedan kraj tijesta, a dlanom gurate drugi kraj od sebe.

Postupak traje 10-15 minuta i iznimno je težak, stoga se pripremite na dobar trening J. Na kraju smjesa mora biti u potpunosti glatka.

 1. Pustite tijesto da odmori barem 30 minuta umotano u plastičnu foliju.
 2. Nakon što se tijesto odmorilo vrijeme je za valjanje.

RUČNO VALJANJE:

 • Na stol stavite plahtu te ju lagano pobrašnite. Tijesto zatim stavite na to, spljoštite sredinu valjkom i krenite valjati u svim smjerovima kako biste dobili pravokutnik debljine 2 mm.
 • Ponovite postupak s drugom polovicom tijesta.

VALJANJE NA MAŠINICU

 • Tijesto podijelite na 8 komada. Rukama spljoštite tijesto kako biste načinili pravokutnike, otprilike iste širine kao što je stroj.
 • Provucite jedan komad tijesta kroz mašinicu za tjesteninu, postavivši valjak na najširi razmak.
 • Tri puta presavijte tijesto i ponovno ga izvaljajte. Ponovite postupak 3-4 puta bez presavijanja, smanjujući razmak između valjaka.

Sastojci za punjenje:

 • pakiranje ricotte
 • 1 mladi češnjak
 • korica limuna i malo soka
 • 2 čajne žličice mediteranske mješavine začina
 • sol i papar

Postupak za punjenje:

 1. Pomiješajte sve sastojke u kompaktnu smjesu i time napunite slastičarsku vrećicu.

Ostali sastojci:

 • žutanjak
 • voda
 • maslac
 • svježa kadulja

Postupak za izradu ravioli i umaka:

 1. Na razvaljanje plahte tijesta istisnite punjenje u razmacima ovisno o tome kakve raviole želite. Ako želite ukrugle režite ih čašom s oštrim rubovima, a ako želite kockate onda nožem.
 2. Ako želite napraviti raviole sa žutanjkom, na sredini punjenja napravite udubinu i unutra položite žutanjak pazeći da se ne razlije.
 3. Kuhinjskim kistom namočite tijesto oko punjenja te polagano sve preklopite drugom plahtom tijesta pritom pazeći da dobro utisnete rubove i istisnete sav zrak.
 4. Raviole kuhajte u kipućoj posoljenoj vodi otprilike 3 minute ili dok ne isplivaju na površinu.
 5. Za to vrijeme u tavici rastopite maslac i dodajte listove kadulje te podlijte s malo vode od kuhanja tjestenine pritom pazeći na špricanje jer spoj vruće masnoće i vode izaziva burnu reakciju. Kratko sve prokuhajte i dodajte unutra kuhane raviole. Po želi posipajte parmezanom ili prelijte s malo maslinovog ulja.

Preuzmite recept