Europa Izdvojeno Sweety

Panna cotta s dvije čokolade i curdom od malina

30 min

Toplo vrijeme, sunce, jaglaci i visibabe posljednjih dana kao da nagovještavaju dolazak proljeća. No ne želim se prerano veseliti jer vrijeme je u posljednje vrijeme ludo pa nakon 5 dana sunca dolazi val hladnoće. Kako god, ovo lijepo vrijeme potaknulo me da napravim jedan brz, lagan i za mene proljetni desert koji će se svidjeti svim ljubiteljima krema.

Panna cotta je lagani kremasti desert koji dolazi sa sjevera Italije i to iz područja pokrajine Pijemont. Iako se na prvu čini da je to starinski desert to i baš nije tako jer postoji tek stotinjak godina, a legenda kaže da ga je prva napravila jedna Mađarica i nazvala ga latte inglese, odnosno englesko mlijeko.

U kuharicama se Panna cotta spominje tek 60-ih godina prošlog stoljeća, a Talijani su ideju kremastog deserta u potpunosti prihvatili kao svoju i unaprijedili recept te ga 2001. godine uvrstili na popis tradicionalnih Pijemontskih recepata.

Iako se u originalni recept priprema s mlijekom, rumom i marsala vinom te prelijeva s karamelom, ja sam odlučila iskoristiti talijansku bazu i napraviti svoju verziju te sam dodala dvije vrste čokolade i pripremila curd od malina.

I to bi bilo to o Pana cotti. Moja se taman ohladila pa idem sjeti na balkon, popiti kavu i uživati u suncu i desertu, a vama ostavljam recept ako mi se želite pridružiti.

RECEPT

Sastojci:

  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 10 g listića želatine
  • 100 g mliječne čokolade
  • 100 g bijele čokolade
  • 250 g malina
  • malo limunovog soka

Postupak:

  1. Slatko vrhnje ugrijte na vatri pritom pazeći da ne zakuha. U zagrijanom vrhnju otopite nabubrenu želatinu koju ste prethodno namočili u hladnoj vodi i umiješajte ju dok se ne rastopi.
  2. Smjesu podijelite na dva jednaka dijela te u jednu polovicu dodajte sitno sjeckanu bijelu, a u drugu mliječnu čokoladu te miješajte dok se ne otopi.
  3. U posudice stavite prvo jednu smjesu, kratko ohladite u frižideru, a potom dodajte drugu.
  4. Na vrh stavite curd od malina koji ste napravili tako što ste maline ukuhali s malo limunovog soka, a potom propasirali kroz sito od koštica.

Preuzmite recept