Europa Izdvojeno Spicy

Tortilla de patatas – španjolska tortilja

30 min

Obično kada ne znam što bih jeo, a nemam volje dugo kuhati i nemam pretjerano puno različitih namirnica, tada se okrećem k dva jela – talijanskoj Carbonari te španjolskoj tortilji (Tortilla de patatas). Upravo ova potonja idealna je ako se želite dobro najesti na brzaka, a za pripremu trebate svega 4 sastojka – krumpir, luk, češnjak i jaja (naravno i začine). Ponekad dodam i malo špeka, ako mi se jede malo mesnija verzija, no i ova tradicionalna vege verzija je odlična.

Tortilla de patatas potječe sa sjevera Španjolske, odnosno iz pokrajine Navara. Naziv tortilla modificirana je riječ od španj. torta, koja ima identično značenje kao i hrvatska riječ torta, ali nema nikakvih dodirnih točaka sa svima dobro poznatom meksičkom tortiljom. Naime, radi se o omletu s krumpirom u koji se često dodaju luk i češnjak radi boljeg okusa, a u mojoj verziji i malo špeka da posebno zamiriše. Pomalo je fascinantno kako se krumpir sam od sebe prilikom pečenja uredno posloži u redove, pa doista kada prerežemo tortillu dobivamo nešto što izgleda kao višeslojna torta.

Važno je napomenuti kako postoji mogućnost da vam prvi pokušaj(i) neće ispasti dobro jer iako se čini jednostavno, puno je faktora koji mogu utjecati na okus, teksturu i sami izgled tortille. S obzirom na to, eto par savjeta:

 • krumpir treba prvo peći na srednje jakoj vatri i on se u principu više kuha nego peče
 • luk ne smijete staviti odmah da ne izgori do kraja procesa jer ne želimo gorki okus tortille, a jednako tako i češnjak koji stavljate tek zadnjih 30-ak sekundi
 • bitno je isto i da ne stavite vrući krumpir i luk u lagano razmućeno jaje jer ne želimo da jaje koagulira
 • koristite manju tavicu i veći tanjur kako biste dobili lijepu formu tortille i kako biste lakše okrenuli tavu
 • višak ulja maknite iz tave da ne napravite moju grešku jer prilikom okretanja dogodit će Vam se totalni nered na štednjaku
 • tanjur držite čvrsto prilikom okretanja te pazite da se ne opečete

I to je to. Samo smireno i oprezno i dobit ćete ovakvu savršenu tortillu de patatu kao što je na slici. Uz nu možete kao ja poslužiti nareske, sireve, masline, razne vrste salata. Odabir je na vama. ?

RECEPT

Sastojci (za 2-3 osobe):

 • 3 srednje velika krumpira
 • 1 srednje veliki luk
 • 2 češnja češnjaka
 • suncokretovo ulje
 • 3 jaja
 • sol i papar
 • dalmatinski mix začina

Postupak:

 1. Krumpir i luk narežite na ploškice debljine 1 cm. Na srednje zagrijanom ulju (ulja stavite dovoljno da pokrije krumpire kada ih ubacite) najprije popržite krumpir dok malo ne omekša, a zatim dodajte luk i pustite da i jedno i drugo u potpunosti omekšaju. Okvirno prvo pržite krumpir 10 minuta, a potom dodajte luk pa pržite otprilike 5 minuta. Pred kraj dodajte češnjak narezan na ploškice (u ovoj fazi možete dodati i špek) te pustite još kratko dok se ne poprži.
 2. U posudi razmutite jaja, dodajte začine te ohlađenu i ocijeđenu smjesu od krumpira i luka. Promiješajte sve, pritom pazeći da ne zdrobite previše krumpir i da zadrži formu.
 3. Višak ulja izbacite iz tave u kojoj ste prethodno pržili krumpir i luk te na lagano namašćenu i zagrijanu tavu ubacite dobivenu smjesu. Pecite na srednje jakoj temperaturi par minuta dok se s donje strane i na rubovima ne stvori korica, a zatim stavite tanjur preko tave, podignite tavu i brzo preokrenite na drugu stranu, pritom čvrsto držeći tanjur na vrhu kako bi se tortilla prebacila na tanjur.
 4. Prebacite tortillu natrag na tavu tako da samo sklizne s tanjura i da sada donji (sirovi) dio bude na tavici. Postupak ponovite 2-3 puta dok tortilla ne postane čvrsta i pečena.

Preuzmite recept