Božić Europa Hrvatska Posebne prigode Slajder Spicy

Badnjak u Slavoniji – fiš paprikaš

1 h 30 min

Sjećanje na Slavoniju vraća me u djetinjstvo kada sam dobar dio ljeta proveo s kumom u njezinim rodnim Feričancima. Ravna polja, sunce, bunar koji me toliko fascinirao da sam stalno skakutao oko njega i mali krumpirići, svježe izvađeni iz slavonske zemlje, ispečeni u kori te posluženi kao grickalica. Ah, lijepa su to bila vremena. Nažalost od tada nisam ponovno posjetio slavonske ravnice i neizmjerno mi je žao zbog toga. Čak sam ove godine skoro otišao na road trip, ali to će pričekati bolja vremena.

Kako je Božić vrijeme kada svi tradicionalni recepti isplivaju na površinu, tako sam odlučio napraviti jedno tradicionalno slavonsko jelo – fiš paprikaš.

Fiš paprikaš koji budi uspomene

Nakon što smo skuhali dva mesna jela, došlo je vrijeme da naš Foodmas obogatimo jednim ribljim receptom. Prva ideja bila mi je napraviti nešto s bakalarom jer sam htio da riblje jelo tematski bude povezano s Badnjakom. Putovanje u Portugal otvorilo mi je mnoge vidike kako se bakalar može lijepo inkorporirati u različita jela, ali jedna od dražih verzija mi je bakalar na bijelo, odnosno namaz od bakalara.

No sve je promijenila suradnja s Poljoprivrednim poduzećem Orahovica koje u ponudi ima nevjerojatno raznovrsnu ponudu slatkovodne ribe iz njihovog uzgoja. Šaran, crvenperka, štuka, som, smuđ i još mnoge ribe koje možete pronaći u njihovom katalogu zagolicale su mi maštu. Što učiniti s nekom ribom iz bogate ponude i kako ju povezati s božićnom temom? Nije mi dugo trebalo da shvatim kako ovaj vrhunski slavonski proizvod zaslužuje biti tretirano na pravi način i to jednim jelom s čistom slavonskom dušom.

Fiš paprikaš ili riblji paprikaš jelo je koje se tradicionalno priprema na prostorima Slavonije i Baranje. Svako selo i kuća ima onaj pravi recept, pa je teško odrediti tko je u pravu i čiji je najbolji. Povijesno gledano podrijetlo ovog jela nije u potpunosti utvrđeno. Navodno da su doseljenici iz Njemačke u 17. stoljeću prvi počeli kuhati fiš, ali kako je ovo područje bilo dugi niz godina pod osmanskom i habsburškom vladavinom, a obje kulture su međusobno oprečne, slavonski i baranjski fiš vjerojatno je pokupio ono najbolje od obje kulture.

Moja povijest s fišom seže opet u djetinjstvo kada sam jeo kumin fiš svaku Novu godinu. Interesantno je kako mi je to jelo oduvijek nekako ležalo i da sam ga, iako tada jako izbirljiv, jeo bez problema. Spoj dobre slatkovodne ribe, domaće crvene paprike i tjestenine ono je što je taj fiš činilo pravim i taj okus još uvijek pamtim.

Poveden tim uspomenama krenuo sam u pripremu svog prvog fiša, a kako sam dobio stvarno veliku količinu šarana, štuke i soma odlučio sam napraviti još jedno tradicionalno slavonsko jelo – šarana pohanog u kukuruznom brašnu s krumpir salatom. O njemu ćete čitati sutra.

RECEPT

Sastojci:

 • 2 kg šarana Panona Mare
 • 100 g štuke Panona Mare
 • 150 g soma Panona Mare
 • 1/2 kg luka
 • slatka i ljuta crvena paprika
 • 1 dl bijelog vina PP Orahovica
 • sol
 • voda
 • 2.5 dl domaćeg sosa od rajčice
 • malo svinjske masti

Postupak:

 1. Narežite luk na sitno i prodinstajte ga najprije na malo svinjske masti dok ne dobije zlatnu boju, a zatim uz povremeno dodavanje vode sve dok ne omekša. Pred kraj dodajte slatke mljevene crvene paprike. Štapnim mikserom usitnite luk.
 2. Ribu očistite od iznutrica (možete ostaviti ikru ako želite), odrežite peraje te nasijecite ribu na potkove. Komade ribe (uključujući i glavu, ali ne i repove!) stavite u lonac ili kotlić ako fiš radite na vatri, dodajte usitnjeni luk i vode dovoljno da kada stavite dlan ravno u pritisnete ribu, voda prekrije cijeli dlan. Zakuhajte na jakoj vatri.
 3. Kada fiš zakuha, smanjite vatru, dodajte puno slatke mljevene paprike i ljute koliko želite (ne treba biti preljut) te sol, vino i domaći sos od rajčice. Kuhajte na laganoj vatri 30-ak minuta.

Sastojci za tjesteninu:

 • 1 kg brašna
 • 5 jaja
 • sol
 • voda

Postupak za tjesteninu:

 1. Pomiješajte sve sastojke i zamijesite tijesto. Pustite da kratko odmori pokriveno krpom.
 2. Tijesto razvaljajte ručno ili na mašinicu te izrežite na trakice.
 3. Kratko kuhajte tijesto u posoljenoj vodi.

Recept možete preuzeti ovdje:

Preuzmite recept