Slajder Spicy

Falafel, Etc. nudi okuse Bliskog Istoka u srcu Zagreba

HRANA
AMBIJENT
USLUGA

Falafel sam prvi put probao napraviti prije par godina. Pokušaj je bio relativno uspješan. Okus je bio ok, ali dosta kuglica mi se raspalo. Neke su bile hrskavije, a neke potpuno natopljene uljem. Ukratko, to nije bio moj dan u kuhinji. Od tada ga više nisam pripremao, a niti jeo jer ga u gradu gotovo pa i nije bilo moguće pronaći. Srećom, tome je došao kraj kada je početkom godine na adresi Opatovina 16 otvoren falafel bar logičnog imena Falafel etc.

Planirao sam posjetiti ovaj simpatični šareni lokal odmah nakon što se otvorio no u tome mi se ispriječila korona kriza koja nas je na par mjeseci zatvorila u stanove i kuće, a jednako tako i sve ugostiteljske objekte. Malim poduzetnicima to je vjerojatno palo najteže, no većina njih je uspjela opstati uključujući i ovaj lokal.

Nedavno sam napokon otišao po svoju porciju falafela i prvenstveno mogu kazati kako nimalo nisam požalio. Simpatična vlasnica Antonija zatekla se u restoranu tako da smo malo popričali o svemu te mi je pojasnila cijeli jelovnik.

Za početak da razriješim jedno pitanje za sve vas koji se sada pitate što li je uopće taj falafel? Odgovor je u principu vrlo jednostavan. Falafel je kuglica smjese od slanutka i začina pržena u dubokom ulju koja će vas oduševit će hrskavom vanjštinom i mekom unutrašnjošću, no i samim okusom. Falafel je vrlo popularan na Bliskom Istoku, a posebno u Izraelu gdje se jede u salatama ili kao sendvič poslužen u pita breadu. Upravo ta dva načina posluživanja pronaći ćete u Falafel Etc.

Antonija je jelovnik osmislila vrlo jednostavno. Na odabir su vam ponuđene tri vrste falafela: korijander (zeleni), batat (narančasti) i cikla (crveni) te uz svaki ide prikladan umak pa ćete tako uz korijander dobiti umak na bazi tahinija (paste od sezama), uz batat ide crvena pikantna salsa, dok uz ciklu ide umak od jogurta i vlasca. Osim falafela, u ponudi se nalazi još i domaći hummus (namaz od slanutka) te hrskavi prženi batat s domaćom veganskom majonezom.

Odlučio sam isprobati sve tri vrste falafela pa sam odabrao oblik velikog sendviča (ima i mali), a bilo bi šteta ne kušati i batat tako da sam se odlučio i za to. Od pića se nudi nekoliko vrsta pive iz Garden pivovare te par vrsta komercijalnih sokova i limunadu.

Dok sam čekao da moji falafeli budu pripremljeni, proučio sam malo prostor. Lokal nije velik, ima svega par stolova i par stolaca za „šankom“ ispred kuhinje. Kuhinja nije zatvorena već cijelo vrijeme imaš uvid u pripremu hrane što je dosta simpatično jer daje dinamiku prostoru. Ono što je mali problem je što se miris kuhanja mlo preintenzivno osjeća u zraku. No ono što mi se najviše svidjelo svakako su šareni zidovi koji cjelokupni prostor čine toplim i ugodnim za boravak. Lajtmotiv uređenja svakako je i Antonijina mačka čiji oblik možete vidjeti i u logotipu i na zidovima.

Nisam dugo čekao da se kuglice isprže i da ogromni sendvič i hrskavi batatići dođu do mene. Za potrebe fotkanja cure su mi ostavile otvoreni sendvič tako da lijepo možete vidjeti kako to izgleda. Naravno nakon fotkanja smo ga smotali.

Prvi griz me već osvojio. Falafel od korijandera nježnog je okusa iako sam očekivao pravi napad na nepca s obzirom na specifičan okus korijanderovog lista. Nakon korijandera, idući falafel na koji sam naletio bio je onaj od batata. Osobno mi se najviše svidio upravo taj jer u njemu ima curryja koji obožavam, a kada se spoji sa slatkoćom batata i ljutkastom salsom za mene je to dobitna kombinacija. Falafel od cikle mi je također bio ukusan, a posebno mi se u njemu svidio nekakav hrskavi element koji nisam još uvijek uspio odgonetnuti o čemu je riječ. No prava zvijezda dana svakako su bili batat „krumpirići“ koje ovdje u Falafelu pripremaju tako da ih prije prženja oblože mješavinom palente i Za’atara. Batat radi toga dobiva iznimno hrskavu koricu, a unutra ostaje mekan. Za vegansku majonezu od tahnijija ne bih nikada rekao da nije prava majoneza jer ima upravo identičan okus.

Sigurno se pitate koliko to sve zajedno košta? Cjenovno je ovaj lokal iznimno pristupačan pa ćete tako veliki falafel sendvič (kao i salatu) platiti 36 kn, a mali 32 kn, batat krumpiriće 16 kn, a hummus 15 kn.

Sve u svemu, ovaj je lokal pravo malo osvježenje na zagrebačkoj gastro sceni i ako se zateknete negdje u blizini, a jede vam se nešto drugačije onda je Falafel etc. idealno mjesto za otići. Ja ću se sigurno vratiti jer moram probati još hummus kako onaj obični tako i onaj čokoladni. 😊